Få dig tillbaka: hur man kommer ut ur ett beroende förhållande

Om du i allt högre grad känner dig olycklig och förtryckt eller tänker i termer av ”Jag kan inte leva utan honom”, då är den här artikeln för dig.

Varför beroendeframkallande förhållanden är farliga och hur man går med minst möjliga förluster, säger psykolog och tränare Dmitry Esner.

Det finns 5 vanligaste manifestationer av psykologisk kraft: avslag, förolämpning, devalvering, hån och kontroll.

Om du, innan du träffade en man, gick till samba-lektioner på torsdagar, och nu inte kommer ihåg var prenumerationen är, bör du tänka på det. Om en man kräver att sluta kommunicera med sin bästa vän och du lydigt instämmer är du i riskzonen. Han vilar med vänner, och vid denna tid lider du hemma och vet inte vad du ska göra, förrän han dyker upp, är det dags att springa. Tyvärr vågar många inte lämna det ansträngande förhållandet, och det slutar tragiskt. Det finns dock flera sätt att återfå din frihet. Det handlar naturligtvis inte om kliniska fall när offret hålls i källaren eller torteras dagligen..

Sluta idealisera din partner

Ack, det här är den svåraste delen. Faktum är att många människor i beroende relationer väljer att leva i en illusorisk värld. De motiverar eventuella upptåg av en partner. Beats betyder att han älskar; förändras, men kommer tillbaka, vilket betyder att jag är bättre än andra; gillar att dricka – lindrar stress. Det är svårt att komma ur sådant självbedrägeri. Därför är det första steget att komma ur ett beroende förhållande att inse att du är obekväm med personen och att du inte vill fortsätta att vara där..

Börja ta tillbaka dig själv

Så paradoxalt som det kanske låter. Försök att återuppta en glömd hobby genom att gå ensam i stället för med en partner. Ta dig lite tid för dig själv och låt inte din partner bryta mot honom. Du bör ha personliga intressen som betyder lika mycket för dig som din partner..

Förbered dina flyktvägar

Naturligtvis, om situationen är kritisk, ska du bara packa dina saker och lämna. I verkligheten kan det dock vara mycket svårt att bestämma sig för en skarp paus. Det är därför det blir lättare att smälla dörren för alltid om det finns en stark bakre del. Hitta ett jobb om du är ekonomiskt beroende av en man. Tänk på var du kommer att bo om du nu befinner dig i dess territorium.

Utöka din sociala krets

Träffa nya människor, försök bygga relationer med dem som du slutade kommunicera med på grund av din partner. Det är viktigt att sluta vara isolerad och få stöd från andra människor. Du kan konsultera en psykolog för att inte vara ensam om ditt problem.

Lämna – gå iväg

Avbryt all kontakt om möjligt. Eller åtminstone hålla dem till ett minimum. Poängen är att tyrannen vanligtvis försöker återlämna offret. Skrämmande eller löften om ett nytt lyckligt liv. Enligt statistiken utsattes nästan alla offer för våld i hemmet för det mer än en gång, men förlät sin partner i hopp om att han skulle förändras. När det gäller hot mot liv och hälsa är det nödvändigt att hitta allvarligt stöd och skydd åtminstone för första gången tills passionerna avtar.

Slutligen inte fastna i det förflutna

Efter uppbrottet, försök att till fullo ta din tid så att du inte är frestad att följa ditt ex på sociala nätverk och tvätta ansiktet med brinnande tårar. Och ge dig själv tid att återhämta dig från ett tröttsamt förhållande. Om möjligt, åka på semester eller åtminstone varje dag snälla och skäm bort dig själv. Du förtjänar det.